

CONFERINȚA JUDEȚEANĂ DE DISEMINAREA PROIECTULUI
PNRAS –Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu” Oradea
Joi, 06.03.2025, a avut loc Conferința Județeană –„Strategii educaționale și bune practici cu rol în dezvoltarea unui climat pozitiv și incluziv prin PNRAS ” –de diseminare a proiectului PNRAS –Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu” Oradea, cod F-PNRAS-1-2022-0163, proiect derulat în cadrul Schemei de Granturi din cadrul Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțat prin Componenta C15 – Educație a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în România.
Scopul conferinței a fost de diseminare și promovare a proiectului, precum și acela de a oferi ocazia participanților să împărtăşească din experienţa proprie, modul în care strategiile educaționale și bunele practici, cu rol în dezvoltarea unui climat pozitiv și incluziv prin PNRAS, pot fi de ajutor pentru incluziunea elevilor, și pentru reducerea abandonului școlar.
Alături de colectivul Școlii Gimnaziale ,,Lucreția Suciu” Oradea, la eveniment au fost prezenți:reprezentanți ai Ministerului Educației și Ceretării: domnul deputat Szabo Ödön, vicepreședinte in comisia pentru învățământ din Camera deputaților și domnul Daragiu Marian – subsecretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării; reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor:domnul prof. dr. Ștefănuț Alin Serafim – inspector școlar general, prof. Avram Nicolae Ioan – inspector școlar general adjunct și prof. Kery Hajnal -inspector școlar general adjunct; reprezentanți ai primăriei Municipiului Oradea: domnul viceprimar Filimon Teofil, domnul Chiana Laurențiu și doamna Goia Mariana consilieri municipali în cadrul Compartimentului Management Sanatate si Educație din cadrul primăriei Oradea, parteneri direcți în proiectele europene în care este implicată școala noastră.
Pe lângă oficialități au participat inspectori școlari, directoriși profesori din aproximativ 25 de școli din județ, reprezentanți ai SLI Bihor, agent-poliția de proximitate, reprezentanți ai comunității locale și ai părinților.Le mulțumesc tuturor, și pe această cale, pentru prezență, strădanie și efort.
Agenda conferinței a fost una încărcată, dar și rezultatele pe măsură. După alocuțiunile de deschidere a conferinței, a urmat prezentarea cererii de finanțare și activitățile care s-au defășurat în cadrul proiectului de reducere a abandonului, la nivelul unității ,,Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu” Oradea.
Sesiunea I – ,, Strategii educaționale cu rol în dezvoltarea unui climat pozitiv și incluziv prin PNRAS s-a deschis prin luarea de cuvînt a doamnei director prof. Bocșan Mariana – Simona – manager de proiect, a doamnei dir.adj.prof. Hasas Tunde –reprezentant legal al proiectului, prezentând:cererea de finanțare cu obiectivele proiectului, grupul țintă, activitățile propuse, rezultatele așteptate, indicatorii de rezultat, indicatorii de realizareși bugetul proiectului, în valoare de983 000 lei, fără TVA.
Bugetul a fost repartizat pe tipuri de activități și capitole bugetare:activități MATE,prevenire și intervenție – 821000 lei fără TVA -83,52 % dinvaloarea grantului,activități de compensare –37000 lei fără TVA 3,76%,d igitalizarea procesului educational – 125000lei fără TVA -12,72%din valoarea grantului) .
Cadrele didactice membrii în echipa de implementare a proiectului au prezentat cele mai reușite activități:
- PNRAS – Școala Gimnazială „Lucreția Suciu”, director prof. Bocșan Mariana Simona
- Implementarea proiectului PNRAS – Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu” Oradea exprimată prin CIFRE, director adjunct prof. Hasas Tünde
- Activități tematice de prevenire prin PNRAS, prof. Băliban Carmen
- Atelierul de artă dramatică sub lupa PNRAS – Luca Nicoleta
- Sport și mișcare prin PNRAS, prof. Tarr Alexis
- Micii pictori în PNRAS, prof. Băliban Carmen
- „Ritmuri și zâmbete” – atelier de muzică și creativitate, prof. Arendaș Leontin
- Activități de remediere la limba și literatura română prin PNRAS, director prof. Bocșan Mariana Simona
- Activități remediale la limba și literatura maghiară, dr. Goron Sȧndor
- Activități remediale la matematică, Halász Andrea
- Excursiile organizate în cadrul proiectului PNRAS – Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu” Oradea, director adjunct prof. Hasas Tünde
- Hai la școală – activități de orientare școlară și profesională, Seres Mariana
- Perfecționarea și formarea cadrelor didactice prin PNRAS, Olariu Ramona
Impactul PNRAS asupra elevilor de la frecvență redusă și A doua șansă secundar, prof. Horvath Alexandra Malvina.
Din activitățile prezentate reiese că 140 de elevi au participat la cel puțin o activitate desfășurată în cadrul proiectului. Aceștia au beneficiat până în prezent de: 800 ore de instruire în cadrul activităților de prevenire, de intervenție și compensare; 4994 porții de hrană caldă;4 excursii și stimulente materiale . Cadrele didactice au beneficiat de 3 cursuri de formare acreditate, pe teme diferite, în cadrul căruia au fost formați 38 de cadre didactice care au acumulat în total 1190 puncte de credit transferabile.
Au fost achiziționate echipamente IT: table interactive, stații de încărcare a leptopurilor achiziționate, imprimante profesionale, cameră web, aparat/cameră foto; stație de sonorizare; instrumente muzicale; materialepentru artele plastice; ghiozdane, rechizite și diferite consumabile.
Sesiunea a II-a a fost una interactivă, având scopul de a identifica
modalități complementare de eficientizare a activităților propuse în proiect prin schimb de experiență și exemple de bune practice. În acset sens au conferențiat:
- Beneficiile programului PNRAS pentru toți factorii educaționali(elevi, părinți, cadre didactice),inspector prof. Negruțiu Florin
- „Vino la școală azi pentru siguranța și liniștea de mâine”- exemple de bune practici, Șaitoș Nicolae
- Școala de azi, comunitatea de mâine, prof. Orbán Ilona-Kármen
- Programul PNRAS – De la activități remediale la tabăra de vară, Șinca Tatiana
- PNRAS – Acordă o șansă educației!,prof. Maier Zoltán
- Educația, partenerul tău pentru viitor – PNRAS Slavici, Buzulică Brândușa
Lumea noastră nu este la fel fără tine – abordări inovative în cadrul proiectului PNRAS al Liceului Teoretic „Horváth János”, prof. Nagy Gabriella
Ultima parte a conferinței a constat într-o sinteză a activității și formularea concluziilor zilei.
Proiectul PNRAS –a mobilizat multe școli din județ de la directori, cadre didactice, elevi și părinți reușind să ofere soluții reale privind combaterea abandolui școlar.
Concluzia finală a fost că prin muncă, seriozitate și colaborare se pot realiza lucruri frumoase pentru elevii noștrii. ȘCOALA – FAMILIA – COMUNITATEA trebuie să-și unească forțele pentru creșterea speranței de viață școlară, pentru binele, dezvoltarea și bunăstarea generațiilor prezente și viitoare de elevi.
Cuvântul de încheiere i-a aparținut doamnei director alȘcolii Gimnaziale ,,Lucreția Suciu” Oradea, prof. Bocșan Mariana – Simona. Acesta a mulțumit tuturor celor care au răspuns prezent invitației la această conferință, pentru implicare, pentru efort, pentru sugestii și nu în ultimul rând pentru punctele de vedere expuse,dorindu-le tuturor putere de muncă, realizări pe toate planurile și și multă sănătate.
„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”.
https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial/